В предишната ни публикация представихме основните специфики при намирането на работа в чужбина с помощта на посредник. Много хора обаче се чувстват достатъчно уверени и подготвени, за да направят това и сами. Ако и вие имате подобни нагласи, ето няколко специфики при директното търсене на работа, които все пак е добре да имате предвид.
Намери си сам 
Директното търсене на работа може да се случи принципно по два начина: (а) да си намерим работа в чужбина оттук и тогава да заминем за съответната държава или (б) да заминем за държавата, в която сме решили, че искаме да живеем и работим, и там да си потърсим подходяща за нас работа. Изборът на вариант зависи основно от нас, но според конкретната държава може да се окаже, че желаният от нас вариант не е най-подходящият на практика.
Например, ако решим, че искаме да работим в Обединеното кралство и отпътуваме за там с идеята, че ще постоим там известно време и ще си потърсим работа „на място“, може да се срещнем с неочаквани препятствия, свързани с престоя ни. За разлика от България, където намирането на квартира обикновено не е свързано с това дали работим или не, в Обединеното кралство намирането на квартира без показване на трудов договор с местен работодател може да се окаже мисия невъзможна. Оказва се, че ако нямаш работа, не си достатъчно благонадежден, за да живееш в квартира под наем. Същите трудности може да ни сполетят и при откриването на банкова сметка в банка в Обединеното кралство – възможно е да ни отказват откриването на сметка, докато не получим съдействие от работодателя си, който, образно казано, да „гарантира“ за нас пред съответната банка.
Необходими документи 
Независимо кой от двата варианта изберем, е важно да се знае, че в качеството си на граждани на ЕС имаме право да пребиваваме в дадена европейска държава само с паспорт или лична карта (т.е. без да е необходимо придобиване на някакво по-специално разрешение) в рамките на три месеца. След изтичане на този срок, ако искаме да останем в съответната държава, трябва да си извадим съответното разрешение за пребиваване. Разрешенията са два вида – за продължително и за постоянно пребиваване. Разрешението за продължително пребиваване дава право на престой до пет години, а след престоя от пет години може да се получи разрешение за постоянно пребиваване.
По отношение на извършването на трудова дейност: в изпълнение на европейския принцип за свободен достъп до пазара на труда за всички граждани на ЕС (и след като изтекоха преходните периоди, през които държави като Великобритания например се възползваха от правото да удължат ограниченията до своя пазар на труда за граждани на определени европейски държави като България и Румъния) българските граждани имат право на свободен достъп до европейските пазари на труда, т.е. вече не са необходими разрешения или други подобни одобрения за работа в европейските държави.
Въпреки това, за да се извършва трудова дейност в чужбина, е необходимо да се спазят определени административни изисквания, които могат да бъдат различни в зависимост от законодателството на съответната държава. Например, за да работим в Обединеното кралство, е необходимо да си извадим т.нар. национален осигурителен номер.

Повече информация: http://www.karieri.bg/karieren_klub/novini/2469606_kak_da_si_namerite_rabota_v_chujbina/